Veelgestelde vragen (F.A.Q.)
Wat is zonne-energie?
Zonne-energie is energie van de zon in de vorm van warmte en licht. De hoeveelheid energie die de aarde bereikt, is ca. 9000 maal groter dan de energiebehoefte van alle aardbewoners samen. Jij kunt ook gebruik maken van deze energie! Door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen wordt zonne-energie omgezet in zonnestroom die je in je eigen woon- of werkomgeving kunt gebruiken. Investeren in duurzame zonne-energie is zeer voordelig. Je betaalt eenmalig een bedrag om een zonne-energie systeem te installeren en vervolgens begin je vrijwel meteen gratis zonnestroom te produceren en help je mee de CO2 uitstoot te verminderen.
Moet de zon schijnen voor je zonnepanelen?
Nee, zonnepanelen hebben niet persé direct of fel zonlicht nodig om stroom te kunnen opwekken. Ook op een bewolkte dag wekken zonnepanelen stroom op.
Wat heb je aan zonnepanelen als de zon niet schijnt?
Voor de opwekking van elektriciteit via zonnecellen is licht nodig. Ook wanneer we de zon niet zichtbaar waarnemen is er daglicht en kan er elektriciteit opgewekt worden.
Vanzelfsprekend levert een systeem meer energie op wanneer het licht feller is.
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
Het leggen van zonnepanelen is een duurzame keuze, daar zijn we ons al van bewust, maar wat zijn nou precies de voordelen ervan?
Het grootste voordeel is natuurlijk dat je je eigen energie gaat opwekken. Dat bespaart je jaarlijks honderden euro’s aan energiekosten. Daarnaast is het rendement de afgelopen jaren beter geworden. De panelen zijn de afgelopen jaren namelijk verbeterd in kwaliteit, waardoor ze een langere levensduur hebben en ze goedkoper zijn geworden in aanschaf. Ze wekken niet alleen energie op zonnige zomerse dagen op, maar dus ook op bewolkte dagen. U profiteert daardoor het gehele jaar van de opbrengst.
Wat leveren zonnepanelen mij op?
Dit verschilt per systeem. Bepalende factoren hiervoor zijn oriëntatie, obstakels (schaduwval), tijd van het jaar (intensiteit van de zon), temperatuur, enzovoorts.
Kan ik zien wat ik heb bespaard?
Het monitoren van je zonnepanelen verloopt altijd via de omvormer van het zonnepanelensysteem. De omvormer dient hiervoor uitgelezen te worden. De gegevens die verzameld worden kunnen via internet in een app afgelezen worden, meestal wordt er ook aangegeven hoeveel € (euro) er bespaard is. Niet alle omvormers bieden hiervoor standaardoplossingen, maar vaak is hier wel een oplossing voor.
De omvormer heeft in ieder geval een internetverbinding nodig om de data te kunnen versturen.
Opbrengst zonnepanelen op jaarbasis?
Voordat je de zonnepanelen gaat aanschaffen wil je natuurlijk weten wat deze ongeveer gaan opleveren. De uiteindelijke opbrengst is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Zo is het onder meer afhankelijk van de locatie, de hoeveelheid (aantal) en het vermogen (ook wel Wattpiek (Wp) genoemd) per paneel. Aan de hand van een eenvoudige berekening is het mogelijk de verwachte jaaropbrengst van je toekomstige panelen te berekenen. Dit doe je als volgt: het maximale vermogen per zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh per paneel, en dit weer te vermenigvuldigen met het aantal panelen = totaal verwachte jaaropbrengst. De 0,85 staat voor de gemiddelde helling en de richting van een dak, deze hebben nl. beide invloed op de opbrengst voor de panelen. Leg je 10 panelen op je dak van 400 Wp wekken deze al gauw 3.400 kWh op (400Wp x 0,85 = 340 kWh x 10 panelen = 3400 kWh), terwijl een gemiddeld huishouden zo’n 2.800 kWh aan stroom verbruikt.
Kan ik de BTW van mijn zonnepanelen terugvragen?
Als particulier kun je de investering in een zonnestroom systeem nog sneller terugverdienen. Met ingang van januari 2023 is het BTW tarief (onder voorwaarden) op 0% gesteld, betaal je geen BTW meer en is het terugvragen daarvan dus niet meer van toepassing.
Wat is de prijs van zonnepanelen?
Een zonnepanelen-installatie bestaat uit: de onderconstructie voor de montage van de panelen, de zonnepanelen en de omvormer(s). Deze componenten, aangevuld met de montagekosten van het gehele systeem, bepalen de aankoopprijs.
Een gemiddelde installatie met 10 zonnepanelen kost rond de €6000,-. Afhankelijk van je stroomverbruik is er een “ongeveer” terugverdientijd te bepalen. De prijs hangt vooral af van de grootte van de installatie en het type omvormer(s). In principe is elk aantal panelen mogelijk, maar minder dan 6 panelen laten installeren is relatief duur.
Subsidie Zonnepanelen
Voor zonnepanelen is er geen landelijke subsidie meer. Wel hebben sommige gemeenten eigen subsidieregelingen. De BTW kent (onder voorwaarden) sinds 2023 een nul-tarief dus dat scheelt 21%. Verder zijn er landelijke en gemeentelijke leningen voor energiebesparende maatregelen.
Veel banken hebben daarnaast speciale hypotheken om investeringen in duurzaamheid te financieren.
Kan ik ongebruikte energie terug leveren (salderen)?
Op zonnige dagen gaan de zonnepanelen wellicht meer energie/stroom opwekken dan op dat moment in de woning verbruikt wordt. Het overschot stroomt dan terug op het elektriciteitsnet.
Heb je energie terug geleverd aan het energienet, dan wordt dit op je jaarafrekening weggestreept tegen de energie die je energieleverancier aan jou heeft geleverd. Deze verrekening heet ‘salderen’. Heb je netto meer opgewekt dan verbruikt? Dan ontvang je van je energieleverancier een terugleververgoeding voor iedere kWh die jij hebt terug geleverd.
Wijziging salderingsregeling
Zonnepanelen zijn een investering in een duurzame toekomst. Je bespaart vanaf de eerste dag al flink op je energiekosten. Vanaf 2025 wordt de huidige salderingsregeling in stappen afgebouwd, je krijgt dan een lagere vergoeding voor de terug geleverde stroom.
> Rijksoverheid Salderingsregeling
Tijdens de afbouwperiode tot 2031 moet de terugverdientijd ongeveer gelijk blijven. Wil je nog zo veel mogelijk profiteren van de huidige salderingsregeling, wacht dan niet te lang meer. Veel energieleveranciers zijn nl. bereid je maandbedrag direct te verlagen als je zonnepanelen installeert. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt kan de jaarrekening voor elektriciteit zelfs negatief zijn.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Aan de hand van de gegevens die jij aanlevert voeren onze experts altijd op afstand een scan van je dak uit met speciale software. Op die manier kunnen wij direct zien of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Zo zijn zonnepanelen bijvoorbeeld niet mogelijk direct op rieten daken en moet er bij een plat dak altijd gekeken worden of het dak voldoende gewicht (van het zonnepanelen systeem) kan dragen.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het gemiddelde stroomverbruik van grote en kleine huishoudens is 3000kWh. Er zijn 8 zonnepanelen van 420 wattpiek nodig om 3000 kWh (8x420x85%rendement) per jaar zelf op te wekken. Jouw situatie kan natuurlijk verschillen. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig dan van panelen met een lager vermogen. Let hierop bij de aankoop.
Een installatie die groter dan nodig is om je jaarverbruik te dekken (meer panelen), is met de huidige salderingsregeling financieel minder aantrekkelijk. Immers voor dat overschot (je teruglevering aan het net) krijg je straks, wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd, steeds minder tot niks meer terug.
Het is echter wel verstandig te kijken naar je toekomstige situatie. Voor veel mensen geldt dat het elektriciteit verbruik zal gaan stijgen. Bijvoorbeeld omdat er een plug-in hybride, of volledig elektrische auto wordt gekocht. Of misschien wordt de cv-ketel wel vervangen door een (hybride-) warmtepomp? Kies dan wèl voor een grotere installatie. Het is namelijk relatief duur om later nog extra zonnepanelen bij te plaatsen.
Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen?
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. De meest voorkomende zijn polykristallijne (‘poly’) en monokristallijne (‘mono’) zonnepanelen. De kwaliteitsverschillen tussen de 2 soorten zijn echter over het algemeen klein.
Polykristallijne panelen zijn meestal blauw van kleur en iets goedkoper dan de (meestal) zwarte monokristallijne panelen. Monokristallijne panelen bieden wel de hoogste vermogens. Waar polykristallijne zonnepanelen eerst wat meer ‘waar voor je geld’ boden, zijn monokristallijne panelen steeds goedkoper geworden. Daardoor komt de laatste soort nu het meest voor.
Veel mensen kiezen voor monokristallijn vanwege het uiterlijk. Het zwarte aanzicht is rustiger waardoor het minder opvalt. Bij ‘all-black’ zonnepanelen zijn ook de randen en de folie aan de achterzijde van de zonnecellen zwart. Volgens velen is dat de mooiste oplossing, maar het gaat iets ten koste van het rendement.
Wat is de installatietijd van de zonnepanelen?
Dit is afhankelijk van de omvang van het systeem en eventuele bijkomende factoren (bijvoorbeeld opbouw steiger, een hijskraan). In principe streven we ernaar om binnen één dag te installeren, dat is tot een maximum van ca. 16 panelen op een schuin-dakvlak en ca. 20 panelen op een plat-dakvlak.
Hoelang duurt het voordat de zonnepanelen bij mij zijn geïnstalleerd?
Momenteel is de intentie om, na ontvangst van je opdracht, binnen 8-16 weken te installeren. Dit is deels afhankelijk van het gekozen zonne-energiesysteem.
Waarom zonnepanelen door een installateur laten plaatsen?
Zelf zonnepanelen plaatsen is zeker niet voor iedereen weggelegd, er komt namelijk veel bij kijken. Zo moet iemand veilig het dak op kunnen, de ideale ligging kunnen bepalen, het bevestigingsmateriaal vakkundig neerleggen, de bekabeling correct en met zorg leggen en de techniek goed aansluiten op de groepenkast. Eén klein foutje en het rendement neemt aanzienlijk af. Bovendien kan het zelfs gevaarlijk zijn. Kortom, je moet heel goed weten wat je doet.
Hoe veilig zijn zonnepanelen?
In het kort: zonnepanelen zijn volkomen veilig, mits ze op de juiste manier geïnstalleerd zijn. Dat betekent: een installatie die gedaan is met kwalitatief hoogwaardige materialen en door een gecertificeerde installateur.
Kan er brand ontstaan in zonnepanelen?
Het is regelmatig terug te zien in het nieuws: meer branden die uitbreken door zonnepanelen. Eigenlijk is die titel dan niet goed, want, zoals de voorzitter van branchevereniging van de Nederlandse Zonne-energie sector Jaap Baarsma ook al zei: “een zonnepaneel zelf vliegt nooit zomaar in de fik. Het zit hem altijd in de installatie.” Dus eigenlijk zou de juiste titel zijn: meer branden die uitbreken door foutieve installatie.
Welke voorzorgsmaatregelen kan ik zelf nemen?
Een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen om gevaarlijke situaties zo veel mogelijk te
voorkomen zijn:
- Kiezen voor zonnepanelen en overige materialen van hoge kwaliteit.
- Laten monteren door installateurs die gecertificeerd zijn en aan alle regels en veiligheidseisen voldoen.
- Binnenshuis geen spullen opslaan direct rond de omvormer, deze kan warm worden als hij actief is.
- Zelf geen aanpassingen in het zonnestroomsysteem doen.
Hoe kan ik het beste mijn zonnepanelen schoonhouden?
Zonnepanelen hebben een vuilafstotende laag en de regenval in ons land zorgt ervoor dat de zonnepanelen redelijk schoon blijven. Hierdoor hebben zonnepanelen niet veel onderhoud nodig, maar doe je dat wel regelmatig dan kan dat mooie voordelen opleveren. Daarom geven wij je hieronder graag een aantal tips om je zonnepanelen te onderhouden.
- Denk allereerst aan je eigen veiligheid!
- Inspecteer circa 3 keer per jaar de zonnepanelen op vervuiling (bijv. bladeren e.d.).
Als de panelen droog zijn, probeer dan eerst de losse vervuiling weg te halen.
Wees vooral ook alert op dikke vogelpoep. Een grote klodder op één zonnepaneel kan al zorgen voor een rendementsverlies van 2 tot 5% van je systeem. - Reinig de zonnepanelen als er weinig zon is, zoals bijv. s ’ochtends of s ’avonds. Dit zorgt ervoor dat het water niet te snel opdroogt en er geen resten (vlekken) achterblijven.
- Gebruik als schoonmaakvloeistof gewoon lauw/warm kraanwater en een zachte borstel.
- Gebruik vooral geen schuurmiddelen die metaal bevatten (bijv. schuursponsjes) en ook geen schoonmaakmiddelen met schurende bestanddelen (bijv. Cif).
- Let goed op of ook de randen van panelen schoon zijn.
- NB: Je kunt het schoonmaken van de panelen natuurlijk ook laten uitvoeren door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf uit je regio!
Wat is een omvormer?
Een omvormer zorgt ervoor dat de energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen, gelijk wordt gemaakt met de elektriciteit die we van het elektriciteitsnet halen. De zogenoemde “gelijkstroom” van de zonnepanelen wordt omgevormd naar “wisselstroom” (230 Volt).
String-omvormer
Als er geen (of maar beperkt) schaduw valt op de zonnepanelen, dan is de string-omvormer een goede keuze. De zonnepanelen worden in serie aangesloten (strings) en per string aangesloten op de omvormer. De string-omvormer wordt meestal “binnen” opgehangen en is daarom makkelijker bereikbaar. De omvormer optimaliseert de stroomopbrengst per string wat betekent dat de omvormer ook meerdere dakvlakken los van elkaar kan managen. De kosten van een systeem met string-omvormer zijn lager dan bij een systeem met micro-omvormers.
Er zijn ook nadelen. Zonnepanelen met een centrale omvormer vormen een serieschakeling. Het systeem functioneert daarom maar zo goed als de ‘zwakste schakel’. Met andere woorden: als er schaduw op één zonnepaneel valt, zal de prestatie van de gehele string zonnepanelen minder worden. Ook moeten alle panelen op dezelfde string dezelfde oriëntatie (oost, west of zuid) hebben.
Micro-omvormer
Micro-omvormers zijn een stuk kleiner dan conventionele string-omvormers. Ze worden op het dak direct achter de zonnepanelen gemonteerd. Er is dus geen grote omvormer die in het huis gemonteerd hoeft te worden. Elk paneel krijgt zijn eigen kleine omvormer en functioneert daarmee zelfstandig als een eigen unit. Schaduw op een individueel paneel heeft geen negatieve invloed op de rest van het systeem. Zelfs als er een paneel of een micro-omvormer uitvalt, dan blijven alle andere zonnepanelen maximaal stroom leveren.
Monitoring per zonnepaneel is mogelijk.
Er zijn ook nadelen. De aanschafkosten van een systeem met micro-omvormers zijn hoger dan van een systeem met string-omvormers. Er zijn immers meer componenten in het systeem. Het vervangen van een defecte micro-omvormer betekent dat de monteur het dak op moet om de individuele omvormer te vervangen. De kosten van service kunnen dus mogelijk hoger uitvallen.
Hoe kan het dat mijn slimme meter andere waarden aangeeft dan mijn monitoring-app?
Op de jaarafrekening of maandrapporten van de energieleverancier staat bij de hoeveelheid “terug geleverde stroom” mogelijk een lager getal dan de zonnepanelen, volgens de monitoring app. hebben opgewekt. Verklaring: de omvormer van het zonnesysteem meet de hoeveelheid opgewekte energie in kWh die naar de meterkast wordt gestuurd, dit lees je af in de app. De slimme meter meet de hoeveelheid energie die is afgenomen van of terug geleverd aan het net. Tussen de omvormer (zonnepanelensysteem) en de slimme meter is echter nog een heel huis aangesloten. Als de apparaten in het huis/pand energie verbruiken, zal de benodigde energie daarvoor éérst uit het zonnepanelensysteem worden gehaald.
Wordt er niet voldoende opgewekt door het zonnepanelensysteem, dan zal er aanvullend energie vanuit het energienet van de leverancier worden afgenomen. Die levering vanuit het energienet wordt door de slimme meter geregistreerd.
Wordt er door het zonnepanelensysteem meer energie opgewekt dan dat de apparaten in huis verbruiken, dan wordt het teveel aan energie vanuit het zonnepanelensysteem terug geleverd aan het energienet van de leverancier. Die terug levering naar het energienet wordt ook door de slimme meter geregistreerd.
Het verschil zit dus in het feit dat een deel van de door het zonnepanelensysteem opgewekte energie, direct verbruikt wordt. De rekensom hierbij is dan: de productie (opbrengst) van energie van het zonnepanelensysteem volgens de app, minus het verschil tussen de terug geleverde en de afgenomen energie volgens de slimme meter, is je eigen verbruik. Bij de meeste systemen is de opgewekte energie voor eigen gebruik meer dan 50%.